INFORMÁCIÓ ÉS IDŐPONTFOGLALÁS

Látszik-e hogy mit eszünk?

Táplálkozásunk és arcbőrünk állapota, színe között szoros az összefüggés. Azok az ételféleségek, amelyek sok telített zsírsavat tartalmaznak (pl. szalonna) sokat árthatnak a bőrnek, mivel többek között azokat a hajszálereket is eltömítik, amelyek a tápanyagot szállítják a bőr sejtjeihez.

Vannak azonban kifejezetten "bőrszépítő" ételek is... Ezek gyakori fogyasztásával rugalmasabb, simább és üdébb lehet a bőrünk. A nyári táplálkozás adta lehetőségek kfejezetten alkalmasak arra, hogy kipróbáljuk, milyen hatása van étkezésünknek bőrünk álapotára, szépségére. Ezúttal nem a káros ételekre hívjuk fel a figyelmet, hanem a hasznos, "szépítő" élelmiszerek jótékony hatásait sorakoztatjuk fel.

A szója

A szója nagy mennyiségben tartalmaz olyan bőrvédő anyagokat, amelyek megakadályozzák a pattanások kialakulását. E-vitaminban is igen gazdag, ez az új bőrsejtek növekedését serkenti. A bőr finom és bársonyos lesz tőle.

A brokkoli

A- és C-vitaminban igen gazdag zöldségféle. Ezek azok a vitaminok, amelyek a káros elváltozásoktól, így a daganatok kialakulásától is védik a bőrt. Az A-vitamin növeli a bőr védekezőképességét a különböző fertőzésekkel szemben. A C-vitamin rugalmassá s egyben ellenállóbbá teszi bőrünket.

A halhús

A halhúsban - főleg a tengeri halakban - megtalálható omega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő, így megszünteti a pattanásokat. Jót tesz a száraz bőrnek is, mivel segíti annak regenerálódását. Ahhoz, hogy a zsírsav igazán kifejthesse áldásos hatását, hetente legalább háromszor érdemes halételt fogyasztani.

Az olivaolaj

Száraz, hámló a bőre? Egyen naponta egy evőkanál olívaolajat. Akkor is segít az olaj, ha a pórusok hajlamosak az eldugulásra, mert az olívában található esszenciális zsírsavak hatására sokkal kevesebb zsírt kell kiválasztaniuk a pórusoknak, és könnyebbé válik a tisztulás.

Forrás: Bőrgyógyász.blogter.hu